sve ono na što sam se spotakla....
Hodajuća katastrofa
Blog
srijeda, lipanj 4, 2008
 Često susrećemo razne definicije nekakvih odnosa u kojoj je fiksni dio veza a mijenja se samo obveza iliti dužnost. Zbog tog promjenjivog djela često smo zbunjeni i ne znamo na čemu smo i što bi to doista trebalo i značiti.
Naravno nismo zbunjeni sa vezom i obvezom u kompletu jer u tom obliku neke stvari se podrazumjevaju te su naglašene i emocije kao i međusobne dužnosti koje ispunjavamo recimo s ljubavlju što ne znači da se nužno slažemo s njima, niti nas oduševljavaju uvijek.

Problem je ono kada veza i obveza nije u kompletu jer često brkamo sexualnu vezu bez obveza (upražnjavanje) i vezu bez obveza
(ljubavništvo). Koja je razlika? Velika!

Upražnjavanje je kratkotrajnog vremenskog vjeka i često se dešava onako usputno bez nekih velikih emocija niti potreba za njima. U takvom odnosu naša prava prema partneru ne postoje odnosno imamo pravo osjetiti i ljubomoru i povrijeđenost ali nemamo pravo na iskazivanje te ikakvo ograničavanje partnera. Koliko god taj odnos izgledao idealno i jednostavno zapravo je najkompliciraniji jer ne ulazimo svi u njega iz istih pobuda niti ostojemo na istom stupnju potreba. Problem je i ljudska priroda onosno nesvjesna sklonost vezanja i osjećaja pripadnosti nekoga nama. Ovaj odnos je idealan za one koji sex doživljavaju doslovno kao ispražnjavanje.  Dakle u ovom odnosu nema zivkanja, nema pitanja "Gdje si bio?", nema zanimanja za partnerov život trenutni, ni prošli ni budući. Samo sada i ovdje. Ovo se ne preporuča onima koji misle da će pristajući na to privući i vezati nekoga za sebe s nadom da iz svega toga bude nešto. Ne pravite se blesavi jer on/ona vas ne voli niti neće.

Ljubavništvo ili veza bez obveza bi prvenstveno trebao biti nekakav prijateljski odnos sa malo kemije zbog koje se tu i tamo prepustite niskim strastima zbog kojih sutra ne osjećate mučninu ili teret jer ste tom nekome sada nešto dužni. U ovom odnosu imamo prijateljska prava što znači da možemo pitati za prošlost, sadašnjost i budućnost ali ne i manipulativno utjecati na njih. Odličan odnos za dvoje odraslih ljudi koji mogu realno sagledati stvari i točno znaju što rade i što žele. Od takvog partnera možemo očekivati onoliko koliko mu trenutna situacija dozvoljava tj. onoliko nam može dati dok sve to ne remeti njegovu svakodnevicu. Budućnost takvog odnosa je relativna i ima potencijala ali bez ikakvog forsiranja. Prekidi takvih odnosa su također bolni htjeli mi to ili ne ali treba imati na umu da smo se sami odrekli obveze za ikakvim potraživanjima pa bi bilo uredu se držati toga.

Bez obzira kakav odnos bio u svakom je jedna stvar najbitnija a to je biti prvenstveno iskren prema sebi i svojim potrebama te posebno prema očekivanjima. Ikakvo zavlačenje i laganje sebe najčešće nam se odbije o glavu. Nakon toga treba biti iskren prema parneru jer samo tako možemo znati što možemo očekivati od njega kao i on od  nas.bongologija @ 15:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
64977
Index.hr
Nema zapisa.