sve ono na što sam se spotakla....
Hodajuća katastrofa
Blog
četvrtak, srpanj 24, 2008
Prva asocijacija na riječ "prosvjed" je borba za nekakvu pravdu ili uvjerenje. Prosvjed je način izražavanja nekog svog nezadovoljstva što često možda graniči i sa hirovitošću pojedinaca jer nešto nije po njihovoj viziji. Uglavnom svi mi znamo što bi trebao biti prosvjed ali nisam sigurna da svi znamo koji je pravi način izvođenja nekog prosvjeda. Zakonski su mogući prosvjedi i izvedivi su  bez kršenja zakona.

Prosvjedom iskazujemo svoje nezadovoljstvo na način koji će izazvati reakciju onih čije ponašanje uzrokuje naše nezadovoljstvo.  Jednostavnije naše nezadovoljstvo postati će i njihovo. Na neki način to je bacanje lopte odgovornosti u druge ruke. 
Koji je najefektivniji način? 
Masa na ulici? Koliko to doista ime efekta i da li će oni kojima je namjenjen uopće pročitati transparente? Hoće li netko prestati jesti meso jer mi hodamo goli ulicom? Nisam baš sigurna da će se išta dogoditi osim što ćemo dobiti kutak nekih novina. Ne bi li bilo bolje da se masa udruži i osmisli adekvatnu alternativu koju će ponuditi?
Nedavno imamo slučaj kada su mljekari proljevali mlijeko što nije ni najmanje bilo razumno ni primjereno. Prvo to što bacaju svoj trud neće oštetiti ni najmanje onoga kome prosvjeduju a i hrana se ne bi trebala bacati. Koji je bolji način ne znam ali to sigurno nije pravi. A svoju nepromišljenost i neodgovornost će pravdati tuđom krivnjom.
Izgladnjivanje? Najučestaliji način prosvjeda pojedinca i nerjetko mase. Mislim stvarno baš ćeš puno pomoći sebi i drugima ako umireš od gladi. Sustavno uništavanje sebe nije ni najmanje humano a i netko tko to radi samo pokazuje svoju nezrelost. Kao kakvo dijete koje nije dobilo kaj je htjelo. Zar doista mislite da to kada umrete će nešto promjeniti? Žalosno ali opet se svodi na vijest u novinama.
Sad da ne nabrajam dalje načine prosvjeda i njihovu efikasnost samo ću skraćeno reći da prosvjedom se treba pokazati koliko smo iznad neke nepravde.
Nije dovoljno reći da nešto nije kako treba nego puno efikasnije bi bilo doći sa konkretnim riješenjem nezadovoljstva te tako omogućiti riješenje a ne izazvati sukob.
bongologija @ 09:28 |Komentiraj | Komentari: 0
Brojač posjeta
64977
Index.hr
Nema zapisa.