sve ono na što sam se spotakla....
Hodajuća katastrofa
Blog
nedjelja, veljača 10, 2008

Koji je to kriterij prema kojem određujemo da li je netko vrijedan truda ili nije? Po čemu izdvajamo pojedinca iz mase?
Evo, između nas jesmo li spremni priznati da smo često vođeni kojekakvim bizarnim kriterijima odlučili da je netko bolji ili lošiji za nas?
Počnimo od vremena kada smo sklapali prve bliskije odnose s drugim ljudima a da nisu obiteljski. To bi bilo negdje u vrtiću. Uvijek smo se pravilu družili s onim od kojih smo bili jači i s onima s kojim smo mogli manipulirati a s drugima smo ratovali. Dakako postoje oni koji su bili samo sljedbenici i to im je bilo dovoljno. 
Mislite da se i danas naše poimanje nešto razlikuje više? Zapravo jedina razlika je što je to onda još bilo nesvjesno.
Idemo na školski period. Uvijek smo se dijelili na nekakve klanove koji su se svim silama trudili biti drukčiji i pritom bolji od drugih odnosno zapaženiji. Sama struktura svakog manjeg društva je bila ista. Uvijek je netko morao biti faca a drugi sljedbenici. Jedina razlika je što su se počela miješati muška i ženska društva jer smo već onda shvatili kako je prihvaćanje razlika potrebno da bi bili snažniji.
Mnoga su se ta tzv. prijateljstva raspala ali u nama je ostao isti poriv i isti principi za sklapanje tzv. pravih prijateljstava.
Prijatelje biramo po jačini njihova autoriteta na okolini u kojoj djelujemo. Oblici autoriteta su razni od novčanih do utjecajnih. Dakle nigdje nismo svi isti i nesvjesno stvaramo manja društva sa svim potrebnim različitostima.
Tako da u svakom društvu imamo vođu(onaj koji sve okuplja), nekoga aktivnog(organizacija), nekoga pasivnog(malo smiruje strasti i uvijek ga treba vuć), običnog sljedbenika(brojnost i glasnost), glas razuma(smišlja rješenja), idealistu(izvor ideja), dežurnog krivca(uvijek zajebe stvar). Koji ste vi?
Htjeli ili ne draži su nam oni prijatelji koji nam podilaze nego oni koji možda i imaju pravo ali nisu u skladu s nama.
Odlika pravog prijateljstva je to što kritiku ne shvaćaš kao napad i spreman si prihvatiti da to možda i nije onako kako se zamišlja.

Sve one priče da su pravi prijatelji oni s kojim se ne moraš čuti svaki dan ali znaš da će ti uvijek pomoći nisu baš istinite i to je samo tako jer i ta druga strana zna da bi i ti napravio isto pa je to poput nekog prešućenog ugovora.

I što su zapravo prava prijateljstva? I koliko traju? 
Sve veze bilo kojeg karaktera imaju svoj vijek trajanja u pravilu odnosno dok nas situacija ne razdvoji.


bongologija @ 12:51 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
64977
Index.hr
Nema zapisa.